w titel
 

Mijn 3 favoriete recepten.

Wat gaan we eten vandaag? Een vraag die je misschien wel wekelijks hoort. Het valt ook niet mee om iedere keer weer een gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. En erger nog … Wat voor heerlijks ga ik maken als er vrienden komen eten? Iets om toch over na te denken. Ook ik bedenk me iedere keer weer wat het moet worden.  Er zijn natuurlijk wel favoriete recepten die ik heb, maar die kun je natuurlijk ook niet oneindig blijven serveren. Inmiddels heeft onze vriendenkring mijn favorietjes wel gegeten. Tijd om deze recepten dus met jullie te delen.


Om te beginnen heb ik natuurlijk meerdere "top" recepten. Maar mij lijkt het niet handig om deze allemaal tegelijk met jullie te delen. Dan ben ik oneindig recepten in deze blog aan het verwerken en zo raak ik ook het overzicht kwijt...en jullie ook. 3 lijkt mij voldoende. Genoeg voor een heerlijk avondje tafelen. 

Voor dat ik van start ga, wil ik van te voren wel even zeggen, dat ik meestal voor de gemakkelijke weg kies. Ik weet dat, wát ik op tafel ga zetten, ook heerlijk smaakt. Niet té lang in de keuken hoef te staan en dat bijna alles van te voren gemaakt kan worden. Zo hou ik natuurlijk "quality time" over om gezellig te kletsen met ons bezoek. Én daar gaat het natuurlijk ook om.

 

Recept 1: Heldere paddenstoelensoep 

Wat heb je nodig voor 8 personen (want ook de andere dag smaakt deze soep heerlijk): 30 gr gedroogde paddenstoelen; 2 uien; 3 teentjes knoflook; 1 kilo verse paddenstoelen (b.v. 200 gr champignons, 200 gr portebella’s, 150 gr oesterzwammen, 150 gr shii-take, 150 gr cantharellen ,150 gr kastanjechampignons); 100 gr boter; 2 liter rundvleesbouillon; 4 eetlepels fijngehakte peterselie en dille (mag gedroogd); Scheutje cognac; 1 citroen; Zout en versgemalen peper.

Bereiding: Leg de gedroogde paddenstoelen een half uur in water. Schep ze uit het water. Zeef en bewaar het vocht. Snipper de gepelde uien en hak de knoflook fijn. Pers de citroen uit en bewaar het sap. Maak de verse paddenstoelen schoon met hulp van een borstel of stukje keukenpapier. Snijd ze in plakjes en besprenkel deze met het citroensap. Verwijder de stelen van de shii-take. Verwarm de bouillon. Bak de geweekte paddenstoelen met de gesnipperde uien en de knoflook in een beetje boter. Schep het mengsel uit de pan in een kom. Bak de gesneden paddenstoelen op een vrij hoog vuur in boter in enkele minuten knapperig en lichtbruin. Zet deze verse paddenstoelen even opzij. Pureer met behulp van een staafmixer het paddenstoelen-uimengsel met het gezeefde weekwater. Roer deze puree door de bouillon en voeg ook de gebakken paddenstoelen toe. Roer op het laatste moment de fijngehakte kruiden en een scheutje cognac door de soep.


 Zo … dit is even wat werk, maar zoals ik al eerder zei, van te voren te maken En dan is het nog alleen een kwestie van de soep warm maken en smullen maar. Deze soep kun je natuurlijk ook een dag van te voren maken. Daarna natuurlijk koel bewaren.

En weet je wat zo grappig is? Deze soep maak ik vaak voor het Kerstdiner en steeds weer wordt ervan gesmuld. Dankbaar soeppie dus!! 


Recept 2: Gembersukade

Ook zo’n heerlijk en gemakkelijk recept om je vingers bij af te likken. En geloof me, het is zo gebeurd.

Wat heb je nodig voor 4 personen: 600 gr sukadelappen (of ander soort “stoofvlees”);  peper en zout; 3 eetlepels bakproduct; 2 teentjes knoflook in plakjes; 2 cm verse gember geschild en fijngesneden; 400 ml runderbouillon.

Bereiding: Dep het vlees droog en bestrooi aan beide kanten met peper en zout. Verhit de boter en braad het vlees om en om aan. Neem het vlees uit de pan en fruit de knoflook en gember een paar minuten op een lage stand (en dat ruikt heerlijk!!) Leg het vlees terug in de pan, giet de bouillon erbij en breng langzaam aan de kook. Stoof het vlees met het deksel op de pan circa 2-3 uur op een lage stand.


Makkelijk, simpel én een lekker recept. Ik gebruik voor het vlees altijd hacheevlees. Is al (wéér gemakkelijk) in stukken gesneden en dat vind ik makkelijk(er) werken. Haha … gemak dient de mens he! 


Recept 3: Gepofte aardappelen met Griekse yoghurt

En wederom: niet te moeilijk doen. Even voorbereiden, in de oven en klaar.

Wat heb je nodig voor 4 personen: 6 middelgrote vastkokende aardappelen; 2-3 eetlepels olijfolie (met basilicum),   ½ eetlepel milde paprikapoeder; peper en grof zeezout.

Bereiding: Verwarm de oven op 200 gr C. Schil de aardappelen niet, maar boen ze goed schoon onder stromend water. Dep ze droog. Halveer de aardappelen in de lengte en bestrijk de schilkant royaal met olijfolie. Leg de aardappelen naast elkaar in een bakblik of braadslede, met de snijkant naar boven. Meng in een kommetje 2 eetlepels (basilicum)olie met het paprikapoeder en smeer dit mengsel over het snijvlak van de aardappelen. Maal er royaal zwarte peper over en strooi er wat zeezout over. In het midden van de oven plaatsen en pof ze in 25-30 minuten gaar.


 En hier hoort een heerlijk sausje bij. Ja ... je hoort me goed. Smaakt echt voortreffelijk.

Voor het sausje heb je 150 gram Griekse yoghurt nodig. Dit roer je in een schaaltje goed los. Hier doe je 2 bosuitjes (dun gesneden) en 2 eetlepels fijngesneden verse dille doorheen. Beetje zout en peper erbij en klaar.

Nu zelf nog je groenten erbij doen. Salade is altijd een goede keuze. Nagerecht kun je gaan voor ijs of seizoen fruit. Koffie kan natuurlijk ook. 


Zo zie je maar … een gezellig etentje hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. 

Terug naar het overzicht    

 



Opbellen
E-mail